luni, 25 februarie 2008

Premiile Oscar 2008 - "Nu exista tara pentru batrani" a luat premiul pentru cel mai bun film

Filmul fraţilor Coen, "Nu există ţară pentru bătrâni", a câştigat patru Oscaruri aseara, inclusiv pe cele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, într-o ceremonie de gală prezentată de comicul Jon Stewart, din care nu au lipsit glumele despre greva scenariştilor şi alegerile americane, scrie NewsIn.

Marele favorit al celei de-a 80-a ediţii a Oscarurilor, "Nu există ţară pentru bătrâni", o adaptare după un roman al scriitorului american Cormac MacCarthy, o combinaţie de ironie şi violenţă, a câştigat cele mai importante premii, Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, dar şi trofeele pentru Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru spaniolul Javier Bardem.


"Nu există ţară pentru bătrâni" este cel de-al 12-lea film scris şi regizat de Joel şi Ethan Coen şi cel mai mare succes comercial al lor, cu încasări de peste 64 de milioane de dolari doar în SUA. Fraţii Coen au mai câştigat un premiu Oscar în 1997, pentru scenariul filmului "Fargo".


Pe lângă drama sângeroasă a fraţilor Coen, membrii Academiei Americane de Film au premiat o gamă largă de filme, actori şi actriţe din mai multe ţări.


Britanicul Daniel Day-Lewis a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal pentru sadicul magnat al petrolului de la începutul secolului XX, din "Va curge sânge", a cărui ambiţie pentru putere şi bogăţie îi distruge sufletul.


Actriţa franceză Marion Cotillard a câştigat trofeul pentru rol principal, pentru portretul cântăreţei Edith Piaf din filmul "La vie en rose", şi a devenit prima actriţă din Franţa care a câştigat Oscarul pentru rol principal din 1960 până în prezent.


"Nu am cuvinte acum", a spus Cotillard pe scenă, evident emoţionată, după ce a mulţumit regizorului filmului, Olivier Dahan. "Mulţumesc viaţă, mulţumesc dragoste. Este adevărat că există îngeri în acest oraş (Los Angeles - n.r.)."


Tilda Swinton, din Marea Britanie, a câştigat Oscarul pentru rol secundar feminin, iar Bardem, pe cel pentru rol secundar masculin şi a devenit primul actor spaniol care a câştigat un premiu al Academiei Americane de Film.


Bardem s-a adresat celor prezenţi la teatrul Kodak din Los Angeles în limba spaniolă, după ce şi-a cerut scuze în prealabil. "Mamă, (premiul - n.r.) este pentru tine. Este pentru bunicii şi părinţii tăi", a spus Bardem. "Este pentru comicii din Spania, care, asemeni ţie, au adus demnitate şi mândrie profesiei. Este pentru Spania şi pentru voi toţi."


Ceremonia de gală, a cărei soartă a fost incertă până la încheierea grevei scenariştilor de la Hollywood, care a durat mai bine de trei luni, a fost deschisă de prezentatorul Jon Stewart cu glume despre conflictul de muncă dintre scenarişti şi studiourile de film şi televiziune.


"În această seară ne uităm dincolo de zilele negre şi ne concentrăm asupra unor aspecte mai plăcute - filmele cu ucigaşi psihopaţi nominalizate la Oscaruri în acest an", a spus Stewart şi s-a întrebat: "Oraşul acesta are nevoie de o îmbrăţişare?".


Monologul lui Stewart, care a prezentat pentru a doua oară gala Oscarurilor, a fost mult mai scurt decât discursul de deschidere din 2006, din cauza constrângerilor de producţie cauzate de greva scenariştilor.


Greva de 14 săptămâni s-a încheiat pe 12 februarie, iar producătorii show-ului au avut doar 11 zile la dispoziţie pentru a scrie texte pentru spectacolul televizat la care se lucrează în mod normal câteva săptămâni. Gala premiilor Oscar a fost ameninţată chiar de un posibil boicot din partea starurilor care s-ar fi aliat cu scenariştii, dacă aceştia nu ar fi încetat greva. Aceeaşi situaţia i-a obligat pe organizatorii Globurilor de Aur să transforme ceremonia într-o conferinţă de presă, luna trecută.


Din discursul lui Stewart de duminică seara nu a lipsit nici subiectul favorit al comicului, politica, în cazul de faţă, cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA.


"Julie Christie a fost absolut uimitoare în 'Away From Her'... o poveste emoţionantă a unei femei care uită cine este propriul soţ", a spus Stewart, care a adăugat că acesta a fost filmul anului pentru Hillary Clinton.


Cu referire la presupusul nominalizat din partea republicanilor, senatorul de 71 de ani John McCain, Stewart a spus că Oscarurilor împlinesc 80 de ani, "ceea ce le face favorite în cursa pentru nominalizările republicanilor".


Stewart a atacat şi războiul din Irak şi politica administraţiei George W. Bush atunci când a glumită că filmele despre Irak au avut rezultate slabe în box-office în ultimele săptămâni.


Cea de-a 80-a gală a premiilor Oscar a fost transmisă în direct în România de postul HBO.

Trailer "Nu exista tara pentru batrani"

Scurta descriere a filmului "Nu exista tara pentru batrani" ( No Country for Old Men):

Filmul este o adaptare a romanului omonim scris de Cormac McCarthy. Fratii Joel si Ethan Coen au scris si regizat filmul.

Povestea incepe cand Llewelyn Moss (Josh Brolin) gaseste o masina inconjurata de morti. Un pachet de heroina si doua milioane de dolari in bani gheata inca sunt pe bancheta din spate. Cand Moss ia banii, declanseaza o reactie in lant de o violenta catastrofica pe care nici macar legea, in persoana batranului serif Bell (Tommy Lee Jones), nu o poate stapani. In timp ce Moss incearca sa scape de urmaritorii sai, un geniu criminal ce da cu banul pentru a omori oameni (Bardem), filmul diseca drama politista americana si isi mareste grijile in ceea ce priveste teme vechi ca Biblia si la fel de contemporane pe cat sunt titlurile de pe prima pagina a ziarelor de azi.

Niciun comentariu: